De står der på geledd i skogkanten ut mot det pløyde jordet. Kledd av seg har de også, selv om de egentlig heller burde ha kledd seg nå som det går mot en ny vinter.

De slåss om plassen, og står tett i tett der hvor det slipper til lys. Det er som om de står klare til å innta åkeren ved første anledning som byr seg.

Grådige er de, og stjeler all plass der de slipper til. Holdes de ikke nede av beiting, skjøtsel og av annen skog, tar de over alt. Ugress, vil de fleste kalle dem.

Åkerkanten er deres usynlige stengsel her – for ute på den åpne plassen slipper de ikke til. Og der står det en naturfotograf og hutrer i den strenge høstkulda denne morgenen.

Det er morsomt å leke seg med ulike teknikker i form av multieksponeringer og bevegelser av kamera under eksponeringen. Men man bør ha en formening om hvilket resultat man vil oppnå, for deretter å ta mange opptak som «tuner inn» mot det ønskede resultatet.

14 Kommentarer

 1. Fine bilder dette Dag!
  Slik praktisk syns jeg at jo mer en fotograferer til mer gjennomtenkt blir en. Men jeg syns likevel at kreativiteten forblir der. Kan jo selvsagt hende at andre ikke syns det, men… 🙂

 2. Bildene dine vokser seg bedre. Altså – jeg liker dem mer etter hvert. Men jeg tror kanskje tonaliteten er forbedret fra når jeg først så dem? Det var vel på jobb og en laber skjerm tror jeg.

  Men jeg er delvis uenig i at man skal ha klart for seg hva man skal lage. Det hemmer kreativiteten. Jeg vet ikke alltid hva som vil hende med bildene når jeg «kaster kamera rundt». Men man må selvfølgelig finne et motiv som har noen kvaliteter i seg selv, uten «manipulasjonen». Så kan man leke seg videre 🙂

  1. Lars Andreas:
   Man MÅ ikke ha klart for seg hva man skal lage nei, man kan slumpe til å få et bra bilde bare ved å leke seg.

   Men jeg tror det oftest kan lønne seg å ha en idé på forhånd før man setter igang, da blir man mer målrettet, og leken får et visst spor å følge. Det hemmer heller ikke kreativiteten på noen måte, faktisk tror jeg det styrker kreativiteten å være seg bevisst på forhånd om hva man ønsker å oppnå.

   Det er ikke fotografen som har vært kreativ hvis han har fått et bra bilde av å “kaste kamera rundt”, som du skriver. Det er ren flaks. Men har han på forhånd tenkt ut en idé og deretter løst oppgaven best ved å kaste kamera rundt, ja DA har fotografen vært kreativ 🙂

   1. Hei, får en vag følelse av at jeg er misforstått her Smiley. Merk at jeg skriver at man må ha et motiv med kvaliteter i før man begynner leken. Jeg sier ikke at man bare skal gå ut å være gal!

 3. Liker best nr 1 og nr 3.

  fint.

  Jan-Eilert
  PS: Har du sendt bok? Forsøkte å bestille en bok av deg på mail.

  1. Joda, jeg fikk epost fra deg med bokbestilling. Men vil du virkelig bestille boka uten å høre prisen først..? Det er få eksemplarer igjen, derfor er de dyre. Jeg sender deg epost, Jan-Eilert!

   1. Den boka er verdt hver eneste krone. Fy søren så flink du er!!! Jeg blir svært ydmyk og får følelsen av å ikke kunne noen ting, når jeg ser så flotte bilder. Teksten har jeg ikke sett på ennå, men bildene er førsteklasses!

    Boka er betalt.

    1. Takk for rosende ord, Jan-Eilert!

     Det er svært godt å oppleve at ei bok jeg gav ut for over ti år siden (i forrige århundre!) ennå i dag kan høste en slik anerkjennelse. Jeg får stadig med ujevne mellomrom kommentarer på boken «Naturens storstue». Den er forlengst umulig å oppdrive, kanskje med unntak av ett eller annet antikvariat! Men jeg har altså nettopp avslørt at jeg har noen få eksemplarer igjen for sårt trengene…

 4. Fine fargetoner og fin stemning. Bilde 2 blir min favoritt, men liker godt det første bildet også.

 5. Hei Dag.

  Nydelige bilder fra samme sted, men med distinkte forskjeller i uttrykk.

  Det første bildet er min klare favoritt.
  Jeg synes den har en veldig interressant og dynamisk komposisjon som dreier seg om…lyset.
  Nr. 1 er lekent, men er målrettet, dermed gir meg noe som ser på bildet. Ett bilde jeg gjerne kunne hengt opp hjemme uten at det hadde svunnet hen i det lange løp.

  Nr. 2 har fine linjer, men mindre av lyset som jeg først ble fascinert av. Komposisjonen er litt mer statisk selv om den rommer flere elementer. Uansett, ett bilde jeg også liker godt.

  Nr. 3 går nærmere inn på det jeg ser på som hovedmotiv igjen enn nr. 2 og har visse likehtstrekk med nr. 1, men blikket mitt kan ikke la være å bli dratt opp mot det lyse partiet ganske fort. Rekker ikke å virkelig nyte og studere det reflekterte lyset i gresset og bjørketrærne. Muligens for lekent for meg ihvertfall. Blir ikke enig med meg selv om jeg ønsker å nyte morgen-/kveldslyset i himmelen eller trærne og gresset.

  Det første bildet er virkelig interressant for meg og jeg liker det veldig godt.
  Alt finnes i den enkle komposisjonen og jeg synes motivet står klart frem og som samtidig setter igang fantasien min.

  Ang. «kasting av kamera» så er min mening at i begynnelsen kan nok ovennevnt kasting være interressant og i mange tilfeller gi uventede, positive overraskelser.
  Det kan også gi uønskede overraskelser.
  For å skape det man virkelig liker innen fotografi, så vil det på ett eller annet tidspunkt bli nødvendig å fokusere på å bruke og utvikle kreativiteten istedetfor å la tilfeldigeheter bestemme alt. Jeg tror at uten en målrettet tanke og utøvelse av teknikk, vil fotografi senere bli noe som ikke gir tilbake det man selv gir. Og veien er vanskelig å finne.
  Fantasi betyr ikke å la tankene surre dit vinden blåser, men å bruke tankene til å komme dit man vil, slik man selv vil.
  Kreativitet er ikke noe som havner i fanget på en, det er noe man selv må skape, praktisere og observere.
  I bildene du har skapt her viser du målrettet og erfaren bruk av fantasi. Ikke tilfeldig kasting av kameraet 🙂

  Du har mange fangende fotografier, Dag.
  Veldig inspirerende. Takk.

  Vennligst hilsen
  Seung Kye

 6. Knallbilda! Du er en kløpper i å få fram lyset i bildene dine. Bildene kommer mot meg slik at jeg føler at jeg «er der».Jeg liker gammelskog veldig godt. Det gir en slik trolsk stemning og mangfoldighet. Av disse bildene likte jeg bilde nr.3 best. Jeg liker også sjø og hav. Havet er alltid levende og facinerende. Så jeg håper og venter på skikkelige stormbilder fra havet, med knallys i bakgrunnen som du er ekspert på. Hilsen ei Smølapi.

 7. Du kan dette meg skog du, Dag! Naturens storstue er den første fotoboka jeg fikk (gave, signert Smiley ). Jeg levde meg inn i den, og har aldri klart å ta så gode skogbilder selv – enda jeg er oppvokst så nær skogen som det går an…

  Disse bildene er veldig fine, og inspirerende. Liker det i midten best, synes det er fint med kun skog, og uten himmelen.

  God helg!
  Hilsen Ingebjørg

 8. Hei Dag.
  Nå først har jeg oppdaget din blogg. Og nå vet jeg hva denne kvelden skal brukes til. Nydelige bilder med fin effekt. Og det er ikke «effekt for effektens skyld», men effekten tilfører bildet nye kvaliteter. Og skal jeg først velge ett, noe som ikke er enkelt, blir det nr. 2 for meg. Og det har med rytme å gjøre.
  Så registrerte jeg for en tid tilbake noen gledelige ord om å inspirere og motivere i siste 3 tiår. ( Fy søren så gammel jeg plutselig ble ) De ordene finner ny adressat i den som skrev dem !

 9. Mange fine poetiske billeder. Min favorit er nok det første af Nakne trær i åkerkant. Et dejlig enkelt og vakkert komponeret billede. Jeg kan forresten blive så forbandet på Canon, at man ikke har medtaget muligheden for dobbelt- og multiexponeringer ved de avancerede digitale kameraer – som i det gamle EOS 1N. Jeg kan blive helt misundelig på jer Nikonfotografer der kan lave dobbeltexponeringer inde i kameraet i stedet for senere i komputeren!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pin It on Pinterest