OKT
22
2009

Smylegress på hogstflate

Hogstflater liker jeg ikke. Åpne sår i skogen med lysende tuer av gresset smyle. Hogstflater er stygge, det er så. Og vanskelige å gå i. Men de er også et bilde på en voldtekt av majestetisk skog. For over hundre år siden fantes ikke hogstflater, den gangen drev de plukkhogst - ett tre her og ett tre der, de tynnet ut skogen istedenfor å snaue hele flater.

NIKON D700
Nikkor 14-24mm f/2,8 @ 15mm f/22
ISO 50
Manuell dobbelteksponering i kameraet
Eksponeringstid: 2x10 sekunder, -2EV
Blits, +2EV,  på første eksponering
Bevegelse av kameraet under 2. eksp.
Resultatet ble liten eller ingen tilvekst av ny skog, og barskogene over hele landet sto glisne og trefattige. Med den nye hogstformen flatehogst, ble det mulig å gjenreise ny skog på store arealer. Resultatet er at vi i dag har mye mer skog enn vi hadde for over hundre år siden. Så skal vi hogge skog på en bærekraftig måte, er det altså flatehogst som gjelder. Men jeg liker det ikke.

Hva synes dere forresten om bildet?

Kommentarer (4)

OKT
19
2009

Naturens storstue

Som mange av dere vet, ga jeg ut en bok om uberørt barskog på nittitallet. Boka ble godt mottatt, og bokanmeldelsene overveldet meg. Den er forlengst utsolgt i butikkene (men jeg sikret meg et lite antall i siste liten slik at de som absolutt MÅ ha den likevel kan få kjøpe den - dyrt!)

Nå, hele tretten år etter, ble jeg tipset om en nylig skrevet anmeldelse av boka. Jeg ble nesten flau av å lese hva de skrev, men innrømmer glatt at det varmet...

Interesserte kan lese anmeldelsen her.Kommentarer (4)

OKT
16
2009

Regnbyger utenfor Trøndelag 

Regnbyge utenfor Kristiansund


Det er ikke ofte jeg er på bøljan blå i fartøy mindre enn ei ferje. Så da min gode kamerat Sverre ringte og spurte om jeg ville være med og hente seilbåten Vesle Mari i Kristiansund, var jeg lett å be. Vi tok Kystekspressen nedover fra Trondheim, buss videre til Tingvoll der båten lå, og seilte deretter første etappe inn til Kristiansund.


Dekkfendere

Panasonic LX3

Etter en fuktig kveld på fiskerestaurant, overnattet vi i Vesle Mari i byen og startet seilturen formiddagen etter. Idet jeg skulle kaste fotøyningene ble jeg nøyaktig 265 gram lettere. Det er den eksakte vekta på mitt elskede Panasonic DMC Lumix LX3 – som gled ut av skjortelomma, ga fra seg et nesten lydløst plask og forsvant med et slør av bobler etter seg ned i dypet. Sukk.

Regnværet som var meldt så vi bare på avstand, ikke en regndråpe traff oss i båten under hele turen. Men rundt oss tårnet den ene cummulusskyen etter den andre opp, og regnbygene sto i kø under dem. Ett og annet bilde ble også tatt, selvfølgelig.

Fritidsbåter ved Ringholmen
Fritidsbåter på rekke og rad forbi Ringholmen


I en liten båt får man et annet og uvant perspektiv på landskapet rundt seg. Da vi seilte inn Trondheimsfjorden og fikk Ørlandet på venstre side - unnskyld, babord side - ble det tydelig hvor flatt det er ytterst sør på Fosenhalvøya.

Ørlandet
Hvordan skal man beskrive med bilder hvor flatt Ørlandet er? Spørsmålet slo meg først da jeg så landskapet fra en seilbåt. 

Jeg skjønner godt at mange blir hekta på seiling. Man stresser ned, og må ta tida til hjelp uten hastverk. Ingen bråk av illsinte påhengsmotorer, bare ett og annet klask av seil som slår i vinden.

Takk Sverre, for nok en fin tur!

 

Dag og Sverre

 

Kommentarer (3)

OKT
11
2009

Høstskog 


NIKON D300
Nikkor 28-105@ 28 mm
ISO 1600
f/3,5
2 x 1/15 s på frihånd
Blits på andre eksponering,
bakre lukkergardin

Skogen trekker alltid i meg, særlig den tunge og gamle skogen. Saktmodige og dempede toner, milde og varme dufter, og en fred som kjennes dyp inne i sjela. Jeg drømte meg bort og glemte å ta bilder. Kamera hang rundt skuldra. Det ble for mørk til å ta bilder uten stativ.

Eller kanskje ikke..? Jeg skrudde opp ISO-verdien til 1600, lot det stå til med dobbeltsksponeringer på frihånd med den innebygde blitsen koblet inn for avfyring på bakre lukkegardin. Og joda, det gikk såvidt!

Kommentarer (6)

OKT
4
2009

Nikon Super Coolscan

 

Nikon Super Coolscan LS-8000 ED

Film og dias scanner

Jeg selger nå min gode skanner, som har tjent meg lytefritt og uten problemer i flere år. Nå har jeg ikke flere dias som skal skannes, derfor bør den få komme andre til nytte...

Denne multi-skanneren er toppmodellen blant Nikons skannere! (Senere fornyet til Coolscan 9000). Muligheten til å skanne flere filmformater gjør den spesielt nyttig for profesjonelle og avanserte amatører. Teknisk kvalitet på de skannede bildene tilfredsstiller de høyeste krav, bl.a. til bildebyråer. Glimrende støvfjerning fjerner effektivt støvkorn på bildene. Medfølgende holdere for flere formater.

Skriv første kommentar!

OKT
7
2009

Natur & Foto logoIldsjeler i naturfotomiljøet satser nå stort, og starter opp et nytt fototidsskrift. Magasinet heter Natur & Foto, og skal i første omgang komme ut med fire nummer pr år. Det kommer i salg i januar neste år, og vil bli solgt i Narvesen og utvalgte butikker over hele Norge. Redaktører er Tom Schandy og Baard Næss, og redaksjonsmedarbeider er Kai Jensen. Også Merci Abrahamsen og Trine Rasch-Olsen er med i redaksjonen.

Natur & FotoDa jeg snakket med Kai Jensen på høstmøtet til Norske Naturfotografer (NN) på Grövelsjö fjällstation i Sverige for et par uker siden, var han full av optimisme over prosjektet. Tidsskriftet er ment å skulle fylle en nisje mellom det rendyrkede Camera Natura og de andre mer generelle fotobladene, med vekt på at redaksjonen skal vite hva de holder på med i kraft av selv å være fotografer på høyt nivå.

Sitat fra deres nettsider:

Natur & Foto er bladet for deg som er glad i natur og glad i å fotografere. Målet for oss i Natur & Foto er å ha fokus på det gode naturbildet, og ha som mål at alle skal kunne lære seg å ta gode bilder
 


Redaksjonen har knyttet til seg mange av Norges fremste naturfotografer, kjente navn som  Terje Hellesø, Pål Hermansen, Asgeir Helgestad, Jørn Bøhmer Olsen. Rolf Sørensen, Bjarne Riesto, Jari Peltomaki, Orsyla Haarberg og Erlend Haarberg. Selv er jeg blitt kontaktet angående ulike ting som har med internettbaserte applikasjoner å gjøre. I den forbindelse har jeg valgt å takke nei – jeg har allerede for mye, med helt eller delvis ansvar for både NNs og BioFotos nettsider i tillegg til mange ulike egne nettprosjekter. Men som fotograf og skribent vil jeg gjerne bidra, om de ønsker det da...

Jeg ser fram til å motta det første nummeret, og ønsker mine fotovenner lykke til!

Nettside: http://www.naturogfoto.no/
Blogg: http://www.naturogfoto.blogspot.com/

Skriv første kommentar!

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica