NOV
25
2009

Blåmeis på grind

Tittelen på dette blogginnlegget er faktisk hentet fra en sang med dansebandet Ingemars, og teksten, skrevet av Thor Wang, dreier seg og minner fra barndommen knyttet til ei gammel grind i skogen. For ikke lenge siden gikk jeg en runde i skogen nær huset mitt (jeg er heldig som har granskogen helt inntil husveggen!), for å se om jeg kunne få noen bilder av bregner. Der inne blant bustegranene fant jeg restene av ei gammel grind. Den var eldgammel, morken, lavkledd og delvis oppråtnet - med andre ord nydelig... Selv har jeg ingen minner knyttet til denne grinda, men jeg kan likevel ane en historie langt der inne i det morkne treverket.

Med litt solsikkefrø som lokkemiddel ble grinda etterhvert en fin kulisse for et bilde av blåmeis. Og bregnebilder ble det også!

Bregne

 

Kommentarer (2)

NOV
14
2009

Foto: Dag Røttereng

De står der på geledd i skogkanten ut mot det pløyde jordet. Kledd av seg har de også, selv om de egentlig heller burde ha kledd seg nå som det går mot en ny vinter.


Foto: Dag Røttereng

De slåss om plassen, og står tett i tett der hvor det slipper til lys. Det er som om de står klare til å innta åkeren ved første anledning som byr seg.


Foto: Dag Røttereng

Grådige er de, og stjeler all plass der de slipper til. Holdes de ikke nede av beiting, skjøtsel og av annen skog, tar de over alt. Ugress, vil de fleste kalle dem.

Alle bilder:

8. nov 2009
NIKON D700
Nikkor 70-200 mm f/2,8 @ f22
ISO 100
Manuell dobbeleksponering i kameraet
Kamera på stativ med kulehode
Bevegelse av kameraet under andre eksponering
Åkerkanten er deres usynlige stengsel her - for ute på den åpne plassen slipper de ikke til. Og der står det en naturfotograf og hutrer i den strenge høstkulda denne morgenen.

Det er morsomt å leke seg med ulike teknikker i form av multieksponeringer og bevegelser av kamera under eksponeringen. Men man bør ha en formening om hvilket resultat man vil oppnå, for deretter å ta mange opptak som "tuner inn" mot det ønskede resultatet.

 

Kommentarer (13)

NOV
6
2009

Gammelskog

I "gamle" dager, i den tiden vi brukte film i kameraene våre, var multieksponeringer et sjansespill. Vi kunne nok ha en formening om det ferdige resultatet, men det var først når den ferdig fremkalte filmen lå på lysbordet vi virkelig kunne se hvordan vi hadde bommet...

På begge bilder:

NIKON D700
Nikkor 28-105mm f/2,8 @ 44mm f/16
ISO 200
Manuell trippeleksponering i kameraet
Stativ med kulehode
Eksponeringstid: 3x10 sekunder
Bevegelse av kameraet under første eksponering
Kamera holdt stille under andre eksponering
Dogg på deler av ojektivet under tredje eksponering

I den digitale tidsalder er det langt enklere, og det er morsomt å leke seg med dobbelt- og trippeleksponeringer.

Bildet over er et panorama av to bilder montert sammen side ved side, og hvert bilde er en trippeleksponering i kameraet - altså seks eksponeringer til sammen. I tillegg er kameraet beveget under én av eksponeringene, og på en annen er det pustet dogg på selve objektivet. 

Etter mye prøving og feiling ble jeg endelig brukbart fornøyd med resultatet,  og jeg kunne dra hjem for å utføre resten av jobben i Photoshop. Der ble det imidlertid ikke stort å gjøre, kun å sy de to bildene sammen og utføre nødvendig farge- og kurvejusteringer.

Kommentarer (6)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica