DES
28
2012

Månen og Jupiter

 

Solsystemets største planet, Jupiter, kunne skues nært inntil månen om natten mellom første og andre juledag. Den beveget seg raskere enn månen, nærmet seg mer og mer fra venstre, og passerte over den ved midnattstid. Samtidig lå Aldebaran nede til venstre for månen, en lyssterk stjerne 65 lysår fra Jorden.


 Månen og Jupiter

 

Jeg befant meg på Smøla på Nordmøre, og var blant de heldige som hadde værforhold som gjorde det mulig å iaktta møtet. Gjennom teleobjektiv dukket også noen av Jupiters måner opp på minnebrikken. Først tre, deretter de fire største. Disse var det Galileo Galilei som oppdaget tidlig på 1600-tallet, og de kalles de galileiske måner: Io, Europa, Ganymedes og Callisto.

 

Jupiter og dens måner

Utsnitt som viser de galileiske månene Io, Europa, Ganymedes og Callisto

 

Som nevnt hadde jeg værforholdene på min side. Det betyr ikke at det var skyfritt, men spredte lammeskyer hastet over himmelen. Disse hadde iskrystaller lyset brytes i, som dannet en gulfarget halo. Dette hjalp meg i å komponere bildene, sammen med stråling i linseelementene. Kontrasten mellom den lyse månen og skyene var naturligvis så stor at for å få med både månens kratre og skyene samtidig måtte jeg ta HDR-opptak, som på det siste av disse bildene.

 

Månen og JupiterNIKON D3s
Nikkor 70-200 mm f/2,8
TC-20E II 2x telekonverter
Brennvidder 360 mm og 370 mm
Blender f8.0
ISO 1600
Eksponeringstider 1/4s og 1/8s
Oppvippet speil, elektronisk utløser og stativ
26. desember 2012

Kommentarer (2)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica