FEB
15
2010

 

Bjørk med snø

Det var for snart to hundre år siden, på midten av 1800-tallet. Norge var i union med Sverige, og det var viktig å vise at landet vårt var et flott og stolt land selv om vi ikke var en selvstendig nasjon. Denne tiden kalles nasjonalromantikken i malekunsten, og kunstnerne syntes det var viktig å male det som var spesielt norsk.

Og hva er vel mer norsk enn bjørka, vårt prektige nasjonaltre? Mange malere fra den tiden brukte dette staselige treet som et viktig element i sin kunst, og flere av disse kunstverkene ble senere blant inspirasjonskildene i mitt virke som naturfotograf. 

Både "Bjerk i storm" fra 1849 av J.C. Dahl og "Slindebjerken" fra 1839 av Thomas Fearnley gjorde uutslettelige inntrykk på en liten gutt for over førti år siden.

Jeg er dem evig takknemlig.

Kommentarer (4)

FEB
9
2010

Frostrøy


Man skulle nesten tro jeg her har vært i landskap med sydende varme kilder, sprutende geysirer og stinkende svoveldamp - kanskje på Island eller i Yellowstone. Men neida, dette er ikke fra slike eksotiske steder. Bildet er tatt under kuldeperioden for noen uker siden, med frostrøyk over Buvikfjæra. Konverterer man det blå fargebildet til sorthvitt og benytter et høykontrast rødfilter, så dukker denne trolske stemningen opp.

Kommentarer (7)

FEB
5
2010

Fem år er gått siden nettsiden min ble redesignet og fremsto som den gjør nå. Det ble da gjort mulig for besøkende å stemme på bildene i galleriene, og gi dem fra 1 til 10 poeng. Det ble også mulig å skrive kommentarer til det enkelte bilde.

Siden den gang har svært mange avgitt sin stemme, og for en stund siden rundet galleribildene hele 300.000 totalt mottatte poeng! I løpet av denne tiden er det også skrevet til sammen 250 kommentarer, de fleste på et annet språk enn norsk.

Takk skal dere ha alle sammen!

Jotunheimen

Dette bildet fra Jotunheimen ble tatt i 1997, og er er i skrivende stund plassert på toppen av gallerienes Topp 10. Det har imidlertid alltid vært inne blant de fem-seks beste, og er dermed et av de bildene jeg har tatt som publikum mener er klart best. Det er skrevet åtte kommentarer til bildet.

 * * *

Galleribilde Galleribilde

Begge disse bildene, fra de tåkefylte myrene ved Gangåsvatnet i Orkdal, er også av bildene som alltid har ligget blant de øverste på topp ti-listen. I lange perioder har de også hatt topplasseringen.

Jeg har ikke tall på alle turene jeg har hatt til disse områdene, til  soloppganger i morgenskodde med den idylliske og trolske stemningen, stillheten og mystikken. Og jeg har ikke vært alene bestandig, mange av mine fotokamerater har vært med.

Det første ble tatt i 1995 med storformatkameraet Linhof Technika, på 120-film. Det andre er tatt enda tidligere, med et Nikon F4.

 * * *

Galleribilde

 

Trollheimen er det fjellområdet jeg har besøkt mest. Dette motivet ble tatt i nærheten av fjellbygda Nerskogen i ytterkanten av Trollheimen.

Linjeføringen og de intense fargene gjør nok sitt til at dette bildet er havnet blant de topp ti.

Bildet ble tatt med storformatkameraet Linhof Technika, på 120-film.

 * * *

Galleribilde

BioFotos høsttreff i Dørålen i Rondane er etterhvert blitt legendariske. Første gang jeg var der oppe var for mer enn tjue år siden, i september 1989!

Resultatet fra turen ble en ti minutter lang overtoningsserie som ble fremført bl.a. under Vårgårda naturfestival.

Dette bildet fra turen har alltid ligget inne blant de ti med flest poeng, og er tatt med en Nikon F3.

 * * *

Galleribilde

De sist innlagte bildene i galleriene har naturligvis ikke rukket å samle nok poeng til å hamle opp med de som først ble lagt inn. Likevel er det noen som stikker seg frem mer enn andre, og dette bildet har allerede flere ganger vært inne blant de topp ti. Det er tatt ved innsjøen Røgden på Finnskogen under NNs høstmøte i 2007, med en Nikon D2x.

 * * *

Dette panoramabildet er også blant de sist innlagte som i rekordfart har oppnådd mange poeng. I skrivende stund har det fått 2030 poeng, og det er allerede halvparten så mange som topplassen har - til tross for at bildet ble innlagt for bare drøyt et år siden. Det nydelige høstlandskapet ble foreviget på en fototur med Lars Andreas Dybvik i Folldal i september 2008, og er et sammensatt panorama tatt med en Nikon D300.

* * *

 

Nok en gang - takk til alle som har gitt bildene poeng, og som har lagt inn kommentarer!

 

Kommentarer (3)

FEB
1
2010

Lappugle

Fullmånen som lyste opp nattehimmelen denne siste helga i januar var fantastisk. Månens bane er   ellipseformet, og lørdag kom månen nesten 50 tusen kilometer nærmere jorden enn når den er lengst unna. Dermed lyste den omtrent 30% sterkere også.

NIKON F4
Nikkor 300 mm f/2,8
TC-300 2x telekonverter
Brennvidde 600 mm
Fujichrome Provia 100 ISO
Mars 1997

Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har drømt meg bort ved synet av månen, men minnes spesielt én kveld veldig godt. I toppen av ei gran satt ei lappugle. Den tittet ned på meg mens jeg plasserte stativ og kamera i best posisjon. Dette var tiden da vi brukte film, og eksponeringen i slike situasjoner var nærmest et sjansespill.

 Jeg lyktes, eller hva synes dere? 

 

 

Kommentarer (6)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica