MAR
30
2011

TC-20E III

Brennviddeforlengere, konvertere, er "rimelige" alternativer til dyre teleobjektiver. De forlenger den effektive brennvidden på objektivene de monteres sammen med, men reduserer samtidig lysstyrken.

Gjennom årenes løp har jeg hatt flere konvertere, fra den gamle manuelle TC-300 via både 1,4 og 1,7 til den siste jeg fikk tak i nettopp, TC-20E III.

Denne siste kom som en forbedret versjon ment å passe den oppgraderte zoomen 70-200/2,8 VR II.

TC-20E III har vist seg å være veldig vanskelig å skaffe, ettersom Nikon nok feilberegnet etterspørselen. I tillegg har jordskjelvet utenfor Japan og katastrofen tsunamien brakte, gjort leveransene enda mer vanskelige.

 

 

Oversiktsbilde

Dette bildet er tatt med 200 mm og viser motivet som denne lille testen er gjort med. Utsnittene under er i 100%, og eksempler på hvordan skarpheten blir med telekonverteren TC-20E III, med full åpning 5,6, og nedblendet til 8 og 11. 

Alle bildene er tatt med Nikon D700, telezoomen Nikkor 70-200/2,8 VR II, kamera på stativ, VR av, og hurtige lukkertider. Råfil, ingen oppskarping.

Klikk bildene for større utsnitt,
åpnes i eget vindu:

400mm f.5,6

400 mm f.5,6

400mm f.8

400 mm f.8,0

400mm f.11

400 mm f.11

200mm f.5,6

200 mm f.5,6 oppskalert til 200%


Eksemplene taler for seg selv. Det er lett å se at nedblending øker kvaliteten. Skarpheten blir bedre, men størst innvirkning har nedblendingen på fargebrytningsfeilene. Legg merke til de lilla tonene som omgir enkelte konturer i eksempel én. De reduseres betraktelig ved nedblending.

Det siste eksemplet er tatt med for å vise at det å oppskalere (interpolere) et bilde fra 200 mm i Photoshop slett ikke vil gi like bra resultat som denne 2x konverteren.

Kommentarer (7)

MAR
27
2011

Vinter

Jeg hører folk klager om dagen. De står bøyd over frontruta med CD-coveret og skraper is. Bretter kragen opp mot sno og føyke og banner stille. Noen høylytt, også.

Det slutter aldri å forundre meg at folk som hater vinter, snø, is og kulde velger å bo her på våre breddegrader et helt liv. Til tross for at halve året har et klima de misliker sterkt, bor de her fremdeles. Selv har jeg fine skiturer om dagen, og forventer ikke at våren får skikkelig tak før påska er over.

Men da kan det være greit med noen måneder "sommer", før det tar til igjen.

Kommentarer (5)

MAR
7
2011

Snøvær

 

 Snøvær

 

Sol og snø er en vanskelig kombinasjon for landskapsfotografer, særlig midt på dagen. Men hva med å ta turen ut i snøkavet med kameraet? Flere av oss gjør faktisk det innimellom, og det er spennende! Landskapet forandres totalt, i snøbygene dukker motiver opp der en minst venter det.

De fleste lengter vel nå til vår og sommer. Dem om det!

Kommentarer (8)

MAR
3
2011

 Uværskyer over Ånøya

Uværskyer over Ånøya

 

Innsjøen Ånøya er en av Melhus og Skaun kommunes perler. Sølvblank og smilende en sommerdag, hvit og innbydende en vinterdag, og gjerne en fantastisk skøytebane når isen ligger blank. Jeg bor få kilometer fra nordenden, og utallige er mine turer langs dette vakre vannet.

Denne vinterdagen var været veldig vekslende, mellom snøbyger, sol, vind, kulde og skiftende skydekke. Klassisk landskapsmotiv, et felt innen naturfotografiets stilarter jeg aldri blir lei av!

Kommentarer (9)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica