APR
29
2010

Tiur
 Tiur
 

Orre
 Orrhane

 


Det er dessverre flere år siden jeg sist overvar en skikkelig leik, og jeg må innrømme at jeg savner stemningen. Den spennende ventingen, de kjente lydene, de vårlige duftene - kort sagt den intense naturopplevelsen.

Bildene denne gang er derfor fra mange år tilbake, fotografert på film. Det var på mange måter vanskeligere da, og man måtte gjerne vente i flere dager på resultatet fra fotograferingen. Histogram var et ukjent begrep for de fleste av oss...

 

Tiur- og orreleik er "vårens vakreste eventyr", og mange er de nettene jeg har ligget i telt på råtten snø og ventet på at spillet skulle starte. Her i Trøndelag var gjerne den første uka av mai den såkalte "høneuka", når selve parringen foregikk på leikene. Med det stadig varmere klimaet ser det nå ut til at høneuka kommer litt tidligere.

 

Tiurskitt

Orrhøne
Røy i soloppgang 

 

Orrhane
 Orrhane i spill

 

Kommentarer (7)

APR
18
2010

Det er fremdeles liv og røre rundt brettene med solsikkefrø og nøtter, men snart er det slutt for denne vinteren. Utallige poser med fuglemat har småfuglene fortært, og mye glede har de spredd til oss som har sittet inne og tittet ut gjennom stuevinduet.

Vinteren er en flaskehals for småfuglene, og bare de sterkeste overlever. Men når kulda biter seg så fast som den gjorde nå på etterjulsvinteren, faller svært mange fra. Derfor er det med glede jeg nå kan konstatere at de fleste av "mine" faste småfuglpar har overlevd vinteren! Det synges fra kvist og det ryddes i kasser. 

Takk for denne gang!

Granmeis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Granmeis

Solsikkefrø

 

 

 

 

 

 Dompap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Dompap

 Solsikkefrø

 

 Blåmeis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Blåmeis

 Solsikkefrø

 

 

 

 

 Kjøttmeis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Kjøttmeis

Solsikkefrø

 

 

 

Kommentarer (7)

APR
16
2010

Hjorteflokk

I skrivende stund - 16. april - laver store snøfiller ned utenfor kontorvinduet mitt. Å være typisk treg trønder har lønt seg, for nå er jeg glad jeg ennå ikke har lagt om piggdekkene..!

Men våren har vært innom og hilst på, og snøen er smeltet bort flere steder i lavlandet. Hjorten var tidlig ute på jordene da barflekkene dukket frem, og enkelte lokaliteter i nærområdet mitt kan skilte med store mengder av arten.

Denne gangen har jeg valgt å lage et såkalt "high key"-bilde, der kontrastene er trukket opp slik at bildet stort sett bare har lyse toner og få eller ingen skygger. Her kan du lese hvordan jeg gjorde det. I et senere blogginnlegg vil jeg vise flere hjortebilder fra samme tur, alle med helt ulike uttrykk. 

Takk for denne fototuren, Ivar !

Kommentarer (2)

APR
11
2010

 

Trollhetta i Trollheimen

Trollhetta

Trollheimen har alltid dratt i meg, helt fra påskeskiturene jeg hadde som barn ved Resvatnet. Mange er turene jeg har hatt med kamera her inne, og ikke rent få av turene var et blodslit. Jeg klarte nemlig aldri å velge hvilket fotoutstyr jeg skulle benytte, og endte oftest opp med å bære med meg både Linhof storformat og Mamiya mellomformat i tillegg til Nikonutrustningen. Og kilometervis med film.

Selvportrett 
Selvportrett på Bjørnaråa

Denne påska la jeg ivei innover fra Hølstoen med lett utrustning, kun en D700 med normalzoom. Målet var fjellet Rindhatten (1335 moh), via platået Bjørnaråa under toppen. Derfra ville jeg få den kjente breen Dukfonna midt i mot, med majesteten Trollhetta som bakgrunn.

Været var flott, men periodevis sur vind gjorde at jeg ofte måtte trekke hetta over hodet. Ved Stomprødsetra ved Lille Rindvatnet festet jeg feller under skia og begynte stigninga opp nordsida av fjellet. Rypeskvatring fulgte meg opp gjennom fjellbjørkeskogen. Over tregrensa rusket vinden enda mer i klærne.


Vel oppe på Bjørnaråa tok jeg en velfortjent lunsj innunder en stor stein. Midt i en kopp kaffe fikk jeg øye på tre skiløpere som dukket opp på platået foran meg, på vei opp Rindhatten. Jeg rakk akkurat å hente frem kameraet, justere inn histogrammet og fyre av idet personene var i en perfekt komposisjon...

 Rindhatten
Bjørnaråa t.v. og Rindhatten midt på, sett fra Stormyrtelet

Dukfonna, en hvelvet halvmåneformet bre innunder toppen på Rindhatten, er et kjent landemerke i nordlige Trollheimen. Breen er liten, og blir dessverre mindre og mindre for hver sommer på grunn av klimaendringene mot et varmere vær. Om få år vil breen kanskje være en saga blott. Nå lå den imidlertid der og lyste skinnende, badet i påskesola. Til venstre ruvet den karakteristiske Trollhetta i bakgrunnen, med sin haifinne som kan sees fra de fleste fjelltopper i trondheimsfjordregionen. Med overlappende eksponeringer fikk jeg laget et panorama av skuet.

Videre opp lia til toppen av Rindhatten passerte jeg skiløperne jeg hadde fotografert (!), og kunne ta en kort pust ved varden før nedstigningen. Om det er tungt å gå opp et bratt fjell, er det ikke alltid lettere å komme seg ned. På skaresnø er det om å gjøre å holde seg på beina, eh - skia, så jeg måtte krysse frem og tilbake helt til jeg var nede. Slitsomt, men nervepirrende morsomt!


Dukfonna på Rindhatten

Dukfonna innunder Rindhatten, med Trollhetta bak

 

Kommentarer (5)

APR
1
2010

Det skal ikke skje, men skjer likevel. Serveren til firmaet der disse nettsidene ligger opplevde en katastrofal krasj forleden. Sikkerhetskopiene ble også ødelagte! Bildene nedenfor fra Buvikfjæra i Skaun poster jeg derfor om igjen. Selve bloggteksten er dessverre borte for godt, men kommentarene som dere la inn ble heldigvis berget.

 

 Svane i frostrøyk

Sangsvane i frostrøyk
 
 
 
 
 Stokkender
 
Stokkender
 

 

Kommentarer (10)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica