AUG
11
2011

Smålom med unge

 

Ei kort, blå sommernatt gjesper og trekker seg tilbake. Bak glisne furukroner endres himmelens bleke pasteller til glødende fargetoner som hører morgengryet til. Råskodda forgylles av de første stråler fra ei sol som varsler en ny dag. Ut av morgentåka flyter to mørke silhuetter på tjernet foran teltet mitt. Tiden står et øyeblikk stille i en idyllisk, fortettet stemning som ikke kan beskrives - den må bare oppleves for å kunne forstås.

Kommentarer (5)

APR
10
2011

 

Granmeis


Tænk, snaut for en uge siden
havde vi to alen sne,
og nu er det nærsten ikke
en fanne på marken at se

Utdrag fra Vårvise av Vilhelm Krag (1898)Granmeis Granmeis


Skannede dias av granmeis, tatt med Nikon F3 og F4 for snart tjue år siden

Kommentarer (6)

FEB
24
2011

Det rusler og tusler rasler og tasler

Det var femten kuldegrader og fremdeles nattemørke utenfor bilen. Jeg grudde meg til å forlate den varme soveposen og gå ut i kulda med truger og tung fotosekk. I soveposen ved siden av meg lå Tore Wuttudal og grudde seg sikkert like mye.

Men er man naturfotograf, så er man naturfotograf - ved første antydning til morgengry var begge ute i fjellskogen på Hafjell. Og hvilke scener som utspilte seg der i tussmørket! Rotekte norske troll hastet avgårde for å gjemme seg før sola sto opp. Skumle silhuetter åpenbarte seg oppned på storformatkameraets mattskive, men var umulig å feste på 100 ISO film. 

Det er snart tjue år siden Tore og jeg fikk oppleve disse uforglemmelige minuttene, der fantasi og virkelighet smeltet sammen og brente seg fast til uslettelige minner. Nå er det over hundre år siden Theodor Kittelsen formidlet de samme fantasiene da han tegnet Det rusler og tusler rasler og tasler.

Det er ingen tvil om hvor mye av min inspirasjon er hentet fra!

Kommentarer (7)

APR
29
2010

Tiur
 Tiur
 

Orre
 Orrhane

 


Det er dessverre flere år siden jeg sist overvar en skikkelig leik, og jeg må innrømme at jeg savner stemningen. Den spennende ventingen, de kjente lydene, de vårlige duftene - kort sagt den intense naturopplevelsen.

Bildene denne gang er derfor fra mange år tilbake, fotografert på film. Det var på mange måter vanskeligere da, og man måtte gjerne vente i flere dager på resultatet fra fotograferingen. Histogram var et ukjent begrep for de fleste av oss...

 

Tiur- og orreleik er "vårens vakreste eventyr", og mange er de nettene jeg har ligget i telt på råtten snø og ventet på at spillet skulle starte. Her i Trøndelag var gjerne den første uka av mai den såkalte "høneuka", når selve parringen foregikk på leikene. Med det stadig varmere klimaet ser det nå ut til at høneuka kommer litt tidligere.

 

Tiurskitt

Orrhøne
Røy i soloppgang 

 

Orrhane
 Orrhane i spill

 

Kommentarer (7)

FEB
1
2010

Lappugle

Fullmånen som lyste opp nattehimmelen denne siste helga i januar var fantastisk. Månens bane er   ellipseformet, og lørdag kom månen nesten 50 tusen kilometer nærmere jorden enn når den er lengst unna. Dermed lyste den omtrent 30% sterkere også.

NIKON F4
Nikkor 300 mm f/2,8
TC-300 2x telekonverter
Brennvidde 600 mm
Fujichrome Provia 100 ISO
Mars 1997

Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har drømt meg bort ved synet av månen, men minnes spesielt én kveld veldig godt. I toppen av ei gran satt ei lappugle. Den tittet ned på meg mens jeg plasserte stativ og kamera i best posisjon. Dette var tiden da vi brukte film, og eksponeringen i slike situasjoner var nærmest et sjansespill.

 Jeg lyktes, eller hva synes dere? 

 

 

Kommentarer (6)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica