I år skal familien min og jeg tilbringe jula på det gamle småbruket vi eier på øya Smøla, ei flat og forblåst øy ytterst ute langs kysten av Nordmøre. For å forberede oppholdet, var min kone og jeg der ute et par dager denne uka. Det ble tid til en liten tur ute med kameraet også… og været var for én gangs skyld pent.

Selv om trenden innen naturfoto for tiden er mer kreative bilder, vil ihvertfall ikke jeg glemme de klassiske landskapsbildene. En vandring på svabergene ute ved havet mens sola faller ned under horisonten, fyller sjela mi med ro. Jeg minnes mange vakre bilder jeg har sett av solnedganger fra kysten vår, og får lyst til å lage noen selv også.

Blåtonene dominerer på svabergene, mens komplimentærfargene pensler himmel og horisont. Kontrastene er for store til å fange motivene riktig med én eksponering, derfor tar jeg fler med tanke på HDR-bilder – High Dynamic Range – der jeg blander eksponeringene i Photoshop. Jeg vrir ISO-instillingene i bunn til 50 ISO, og oppnår eksponeringer på oppimot tretti sekunder for å la bølgene nærmest viskes ut.

Klassiske naturbilder av solnedgang ved kysten. Jeg blir aldri lei av slike bilder.

7 Kommentarer

 1. Klart vi ikke skal glemme de mer tradisjonelle bildene! Gode, givende og fortellende bilder er ikke låst i en teknikk. Heller ikke er det slik at om en tar tradisjonelle bilder, da er en ikke “dyktig” nok.

  Du tar “heldigvis” bilder som du selv ønsker og det er jo en blanding av tradisjon og kreativitet. Dyktig er du definitivt og det er kjekt at du deler med oss alle!

 2. Fantastiskt! Nu längtar jag ännu mer till Norge – mitt älskade grannland. Eftersom jag är en sann naturmänniska kan jag aldrig tröttna på att se vackra landskapsbilder. Det har du verkligen lyckats med här.
  Tack för en fin blogg. Hälsning från Sverige.

 3. Vil passe på å ønske deg og din familie et riktig Godt Nytt År. Håper dere fikk noen fine dager på Smøla – og at Norges nestbeste naturfotograf klarte å gjøre noen nye bra bilder… 🙂

 4. Hei Dag!

  Utrolig god lesing og bilder! Det er som et ekko av meg selv, for jeg tar fortsatt slike “klassiske” landskapsbilder. Det er meg, på en måte. Mange kaller bildene for ordinære, men hva er ordinære? Enten det er rolige landskapsbilder, en fugl på en kvist, eller full storm med havørn som tar bytte, så er alle ordinære. Det er helt ordinært at en havørn tar et bytte i vanvittig lys i full storm, eller blåmeisen sitter og nyter sola på en kvist. Det ene er ikke noe mer eller mindre ordinært enn det andre. Så fortsett å ta de klassiske bildene, Dag. Ha en flott helg!

  Hilsen
  Svein E. Børresen

 5. Det siste bildet var herlig, komposisjonen med de varme skyene i pytten på det blå berget gjør at jeg får assosiasjoner til nydampet blåskjell, noe som absolutt ville hørt hjemme i denne stemningen.

 6. Fine bilder, Dag! Jeg tror heller ikke at tiden er over for klassiske naturbilder – det er vel det som jeg stort sett driver med også… (Vi kan vel heller ikke glemme at disse er de type naturbilder som er mest salgbare). Og norskekysten er den beste plassen for å lete etter slike motiver! Ha ei fin helg på Smøla! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *