Allerede på mitt første digitale kamera, Nikon D100, endret jeg standardinnstillingen for fokusering – fra utløserknappen under pekefingeren, til baksiden for tommelen. Fokusering ved å presse utløserknappen halvveis ned skjønner jeg ikke poenget med, det betyr jo at man må komponere motivet på nytt for nesten hver eksponering, med mindre man samtidig holder en AF-lock-knapp inne. Tungvint!

Et annen ulempe med pekefingerfokus er  om man bruker elektronisk eller en trådløs fjernutløser, fokuserer kameraet for hvert trykk på utløseren, og det er ikke alltid ønskelig.

Så det første jeg alltid gjør på alle kameraer jeg skaffer meg, er å programmere om fokuseringen fra utløseren til en knapp under tommelen – som regel en AFL/AEL-knapp. Dermed kan jeg ta bilder uavhengig av fokusering.

På Olympus OM-D E-M1X flyttes fokusering fra utløseren til AEL/AFL under tommelen slik:

Trykk MENU > Custom Menu > A1 > AEL/AFL

 

 

For både S-AF (enkelfokus), C-AF (kontinuerlig fokus) og MF (manuell fokus) kan du her programmere individelt hvordan utløseren og AEL/AFL-knappen skal virke.

NB! For å koble ut autofokus når utløseren presses halvveis ned, settes "Half Way AF" til "Inoperative".

 

 

Det er tre ulike settinger, og "mode 3" gir fokus på AEL/AFL-knappen bak på kameraet. Jeg har valgt "mode 3" for alle tre.

 

 

Engelsk meny
Jeg har alltid mine kameraer satt opp med engelsk meny. Dette er fordi omtrent all informasjon på internett er på engelsk, og det er mye enklere å forholde seg til de internasjonale betegnelsene på ord og uttrykk istedenfor å måtte oversette. Dette gjelder også for programvare – alle mine programmer, som Lightroom, Photoshop, Premiere, After Effects, Word osv, er engelske versjoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest