Olympus OM-D E-M1X

En særegenhet med flere av de nyeste Zuiko-objektivene til Olympus er clutch-ringen. Selve fokusringen kan skyves frem og tilbake og veksle mellom manuell fokus og autofokus. Jeg ble ikke fortrolig med denne funksjonen, særlig fordi objektivet ikke holdt motivet i samme fokus da jeg trakk til meg ringen og gikk fra autofokus til manuell fokusering.

 

En annen ting som også frustrerte meg en del i starten, var når fokusringen på et objektiv av en eller annen grunn var blitt skjøvet tilbake uten at jeg visste det og jeg dermed ikke kunne bruke autofokus med tommelen som jeg pleier. Det tok alltid litt tid før jeg innså at ringen sto i feil posisjon. Jeg valgte derfor å koble ut denne funksjonen ved å deaktivere clucthen. Nå får jeg autofokus uavhengig av hvilken posisjon ringen står i. For å kunne fokusere manuelt når clutchen er koblet ut, må kombinert AF og MF være aktivisert.

Trykk MENU > Custom Menu > A4 > MF Clutch og velg "Inoperative"

 

Det merkelige er at selv om clutchen er deaktivert, må fokusringen stå i AF-posisjon – altså uttrukket – for å kunne fokusere manuelt 🙂

Engelsk meny
Jeg har alltid mine kameraer satt opp med engelsk meny. Dette er fordi omtrent all informasjon på internett er på engelsk, og det er mye enklere å forholde seg til de internasjonale betegnelsene på ord og uttrykk istedenfor å måtte oversette. Dette gjelder også for programvare – alle mine programmer, som Lightroom, Photoshop, Premiere, After Effects, Word osv, er engelske versjoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest