En venn gjennom flere tiår, bosatt i Sverige, har nå mistet hodet og falt for fristelsen til å jukse med bilder og dermed lurt oss alle. Terje Hellesø gikk seg blind.

Jeg stilte meg stadig oftere spørsmålet: hvordan klarer du å få så gode bilder av så sky arter – og så ofte? Er det virkelig mulig? De siste dagers avsløringer om bildejuks har vist at nei, det klarte du ikke. Ikke på ærlig vis. Du er i ”godt” selskap. Det er mange enere innen sitt felt som er tatt med buksene nede. Innen idretten har dopingavsløringer felt mang en stjerne, men også innen andre områder har vi sett det samme: Forsker ble fratatt sin doktortittel, toppsjef med CV-juks og la oss ikke glemme vårt store forbilde da vi var unge, Sverre M. Fjelstad. Han innrømmet aldri at bjørnen han påsto var fotografert i Trysil var fra en dyrepark i Sverige.

“Om motgang kan jeg si at mennesker ser ut til å
tåle det, og det er mer enn jeg kan si om medgang”

– Kin Hubbard

Det kreves sterk rygg for å tåle motgang, men det kan være hardere å takle medgang. Ditt ry som kompromissløs fotograf med særegen stil økte betraktelig de siste årene, og med dine ofte svært interessante blogginnlegg og betraktninger om fotografi, skaffet du deg en betydelig tilhengerskare. Å oppnå en slik status kan være farlig. Man kan føle et forventningspress bygge seg opp, og kan gå seg vill i sin streben etter å oppfylle sitt selvpålagte press. Kanskje var det dette som skjedde deg.


“Medgang gir venner, men motgang prøver dem”

– Nicolas Ling

Dine bøker tar jeg ofte frem for inspirasjon og glede, dine foredrag på møter og festivaler har alltid fascinert meg, og våre private diskusjoner vil jeg alltid huske med glede. Du har vært min venn lenge, og vil også være min venn i fremtiden! Lykke til videre, Terje og Malin.

* * * *

Få timer etter at avsløringene om bildejuks kom, sto jeg med kameraet under den fantastiske Melkeveien og betraktet stjernene. Bildet over ble tatt den natten, med klump i halsen og en tåre i øyekroken. Jeg kunne ikke se din stjerne der lenger.

16 Kommentarer

 1. Flotte ord Dag. Veldig trist sak. Men det er lov å feile. Jeg vil fortsatt ha han som inspirasjonskilde og håper han kommer tilbake.

 2. Svært godt innlegg. Utrolig trist det som har skjedd, og jeg sliter fortsatt med å skjønne hvorfor han måtte ty til slike løgner.

  Flott bilde!

 3. Fint skrivet Dag, Skönt att läsa i kontrast mot den osmakliga hetsjakt som pågår på svenska forum.
  /Jukka

 4. når noen er så dumme fortjener de ingen respekt lenger,noen gang som fotograf.Alle “prøver å frikjenne” og forklare ihjel hvorfor dette skjedde.Gjør dere ikke naturfotoet da en bjørnetjeneste? Blir som å si : Joda han var litt dopet for å bli verdensmester,men han er jo grei og jeg kjenner han,så derfor er ikke dette så galt… skjønner det kan være tøft å være ærlig,men ta eitt oppgjør med juks og tullball,ellers kommer men ingen vei,ihvertfall ikke framover når det gjelder å få naturfoto akseptert som det det fortjener å være.

  1. Hei, takk for kommentar! Jeg kan ikke se hvor jeg “prøver å frikjenne” Terje i denne bloggen? Og jeg kan vel heller ikke tolkes dit hen at jeg mener “han er jo grei og jeg kjenner han, så derfor er ikke dette så galt”?

   Mange av mine mistanker vedrørende Terjes bilder er nå blitt bekreftet, og jeg ser ingen formildende omstendigheter i det han har gjort. Det betyr imidlertid ikke at jeg vender ham ryggen – det er nå han trenger støtte til å komme seg opp av gjørma han selvforskylt har havnet i.

   Man gjør ikke naturfotoet en tjeneste ved å knekke personen som har jukset, tråkke på vedkommende og vende ham ryggen. Kanskje kan det mildne enkeltes raseri å kunne fryde seg over dennes undergang, men slik er ikke jeg.

   Terje må stå for det han har gjort, likedan som jeg står for det jeg sier og gjør. Under fullt navn.

 5. Veldig godt innlegg og et utrolig flott og stemningsfullt bilde.

 6. Det er nok intet Hellesø heller ville ha ugjort enn dette. Imidlertid kan det ikke gjøres om og han betaler prisen og renters rente. Mange har gjort seg bort i løpet av livet og det i porjsoner som langt overgår manipulering av bilder. Taperen er Hellesø og i første rekke Hellesø alene.
  Jeg forsøker ikke å rettferdigjøre handlingen men mener at mannen har krav på en aksept på sin uttalte unnskylding og å kunne gå videre i sitt yrke og i sin lidenskap for foto. Veien er stupbratt nok som den er.

 7. Jeg kjente ikke Terje personlig men forstår nå at han var en sterk personlighet som skaffet seg et internasjonalt ry. Fallet var stort men man skal ikke lide for sine feiltrinn resten av livet. Det er noe i livet som heter tilgivelse. Enig med deg Dag det gagner ingen å tråkke Terje ned i søla. Synes det var stort av deg at du fremdeles vil være hans venn.

 8. Hej Dag!

  Det var ett tag sen jag var in här. Och när jag fick se ditt inlägg här så förstår jag vilken stor människa du är. Det var en lättnad att läsa ditt inlägg om händelsen. En helt annan inställning än vad många andra fotografer/andra haft. Och du har träffat huvudet på spiken med varför han gjort detta. Jag kan inte med ord beskriva hur jag mådde i allt, då Terje också höll undan sanningen för mig.

  Ditt inlägg är det finaste jag läst, Dag. Jag är rörd!

  Klem

 9. Jeg kjente Terje da han var i sin spede begynnelse som (natur)fotograf på begynnelsen av 80 tallet. Han og jeg konkurrerte oss imellom om å bli best plassert i hhv Villmarksliv og Vi Menns naturfotokonkurranser. Vi hadde begge pionerene Jørn Bøhmer Olsen og Rolf Sørensen som forbilder.

  Terje har en spesiell personlighet, med en ekstrem energi, kreativitet og ambisjon.

  I tillegg til fotointeressen, delte vi interessen for Pink Floyd.

  Da jeg hørte om Terje’s fall fikk jeg sterke assosiasjoner til Pink Floyds opprinnelige front figur, Syd Barret, som ble hyllet av den legendariske låten “Shine on you crazy diamond”.
  Den kreative energien, skaperkraften og, ikke minst ønsket om å være størst, passet på begge:

  Remember when you were young,
  You shone like the sun.
  Shine on you crazy diamond.
  Now there’s a look in your eyes,
  Like black holes in the sky.
  Shine on you crazy diamond.
  You were caught on the crossfire
  Of childhood and stardom,
  Blown on the steel breeze.
  Come on you target for faraway laughter,
  Come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!

  You reached for the secret too soon,
  You cried for the moon.
  Shine on you crazy diamond.
  Threatened by shadows at night,
  And exposed in the light.
  Shine on you crazy diamond.
  Well you wore out your welcome
  With random precision,
  Rode on the steel breeze.
  Come on you raver, you seer of visions,
  Come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!

Kommentarfelt er stengt