Dette året, og særlig denne høsten, har vært en travel tid for meg. Fotoprosjektet mitt om Smøla har surret i hodet dag og natt, og jeg er sikker på at kona mi fikk flashbacks til 90-tallet da jeg sto på som verst...!

Etter at Vårgårda fotoklubb i Sverige kontaktet meg og ville ha meg på scenen i Kulturen under fotofestivalen Natur 2013 i november, var all fritid som blåst bort. "Blåst bort" er bokstavelig talt, for på Smøla blåser det jo, som kjent. Ikke så rart, kanskje, med så mange vindmøller!

At Smøla ble målet for min fotografering er ganske naturlig, men for de som ikke vet det: Kona mi har sine røtter på Råket på Smøla, og arvet et småbruk der for noen år siden som vi flittig besøker. Dette gjenspeiles også på bildene i bloggen min - veldig mange er tatt på Smøla.

For et par år siden ble jeg fascinert av time-lapse, og syntes det var en formidlingsform som på en ypperlig måte kunne blandes med vanlige overblendinger i bildespill som jeg lagde før. Jeg kjøpte utstyr, og satte i gang. Med god hjelp fra Audun og Espen i Smøla Naturopplevelser ble det også bilder fra ørnesafari, film fra satelittmerking av fugler og inspirerende fototurer i havgapet.

Det var femten år siden sist jeg sto på scenen i Kulturen i Vårgårda, i 1998. Første gang var i 1989. Etter at Kristoffer Sahlén og deretter Jonna Bergström hadde åpnet festivalen med sine programmer på fredag, var det min tur til å bli ropt opp av konferansier Henrik Ekman.

Forestillingen min gikk knirkefritt, og selv om jeg sikkert hørtes knotete ut for nordmenn med min trønderbokmål, tror jeg nok svenskene skjønte hva jeg sa.

Bildevisningen varte i tre kvarter, og ble svært godt mottatt.

Programmet mitt fra Smøla er ca en halv time langt, men jeg har laget en komprimert versjon til et sammendrag på knapt ni minutter for å kunne gi en smakebit på internett:

Responsen etter at jeg la ut lenken til filmen på facebook var overveldene! Det var tydelig at folk på Smøla likte presentasjonen av øya si, og det gleder meg stort. Flere har henvendt seg med ønske om å få se hele filmen, og jeg får håpe det kan la seg gjøre om ikke så altfor lenge.

Dagen etter at jeg publiserte den forkortede versjonen ble jeg også oppringt av Tidens Krav, lokalavisa som dekker Kristiansund og Nordmøre, og de laget et innslag om meg og filmen. Artig!

Det er gått bare drøyt to døgn siden jeg publiserte filmen min på Vimeo, og i skrivende stund passerer den fire tusen visninger - det er helt ufattelig!

 

5 Kommentarer

  1. Vakkert Dag. Selv om jeg ikke liker vindturbiner i det norske kystlandskapet…. Aner at det ligger mye arbeid bak dette, stor innsats og ikke minst teknisk innsikt.

  2. Foredraget ditt var det jeg så mest fram til under Vårgårda. Du innfridde så til de grader! Gratulerer (nok en gang), både med foredrag, overlevd prosjekt og respons. Det er forbaska fortjent.

  3. Dette var flott Dag! Du har satt deg skikkelig inn i denne time-laps teknologien, ser eg. Ser ut som du har kjørt litt “lagvis” også – var snacksent!

    Skulle gjerne sett det alt sammen “live”, men tiden ville det ikke slik denne gangen.

  4. Dette var skikkelige greier Dag! Herlige skiftninger, kombinasjonen av bilde og film, lyset… Gratulerer Dag! 🙂

Kommentarfelt er stengt